‘Nieuwkomers’ – lezing, diner & voorstelling

Neimed (NL)

Lezing, diner en voorstelling

Krimplezing ‘Nieuwkomers’ / Opening Stadslab Heerlen / Première ‘Antifest’ van Collectief PANDA

Onder het thema ‘Nieuwkomers’ wordt gehoor gegeven aan de vraag naar verbreding van een podium voor levendig debat over stedelijke ontwikkeling en actieve participatie in de ontwikkeling van Heerlen en Parkstad Limburg. Ruimte bieden voor ‘experimenten’ op basis van gefundeerde toekomstgerichte scenario’s is in november 2017 uitgesproken als ambitie in het ‘Stadsdebat Agenda Randland’. Die ambitie wordt concreet ingevuld met de lancering van het ‘Stadslab Heerlen’. Een stadslab als ‘Nieuwkomer’ cq. nieuw instrument in en voor stad en regio.

Nieuwkomers 1 / Neimed Krimplezing
In de Neimed krimplezing belichten Maurice Hermans (Neimed) en prof. Joop de Kraker (UN-ICIS-Open-Universiteit)* een actueel en relevant aspect van regionale en stedelijke ontwikkeling. De presentaties tijdens de 10e Neimed Krimplezing staan in het teken van het belang van nieuwkomers in een stad, die gevormd en gemaakt wordt door inwoners, bestuurders, dromers, vernieuwers en opgestroopte mouwen. In een daarbij passende (innovatieve) governance structuur en een agenda met aandacht voor het leven later. De toekomst. Voor duurzaamheid en een nieuw evenwicht tussen mens, stad en natuur.

Nieuwkomers 2 / Stadslab Heerlen
In het kader van het bidboek ‘Urban Heerlen’ en de sociale agenda van de Provincie Limburg is op initiatief van Neimed gesproken over ontwerpen voor een Stadslab Heerlen. Samen met IBA Parkstad en verschillende culturele en creatieve partijen is een Heerlense invulling van dit initiatief vormgegeven. Immers stadslabs zijn ‘hot’ maar wat past bij de Heerlense vraagstukken en uitdagingen? Hoe kan er een podium om te reflecteren gevonden worden waar ook ruimte is voor microinitiatieven van bewoners en gebruikers van de stad? En hoe kunnen de goede lessen die we geleerd hebben bij de Gebrookerbosmethode in Heerlen-Noord ingezet worden in de binnenstad? Nieuwsgierig? Kom dan naar de lancering van ‘Stadslab Heerlen’ en doe mee!

Nieuwkomers 3 / Stefan Cools en O.C. Hooymeijer
Stefan Cools zal op het Festivalplein zijn ‘Embassy of the invasive species’ presenteren. De bewoners en bezoekers van Cultura Nova worden uitgenodigd om hun omgeving op een ander manier te bekijken. Zo zal er een gesprek ontstaan over nieuwkomers in de (stads)natuur en wat zij ons brengen. Voor meer informatie klik hier.

Verder is er een presentatie door O.C. Hooymeijer over de ‘Wondere Vogelwereld. Waarnemingen uit de Werkelijkheid en de Onwerkelijkheid’.

 

Prijs is inclusief lezing, diner in de Spiegeltent, toegang tot de opening van het Stadslab en entree voor de voorstelling Antifest van Collectief PANDA.

www.neimed.nl