Anton Dautzenberg interview door Ruud Horrichs

Anton Dautzenberg en Ruud Horrichs (NL)

Theatermaker Ruud Horrichs interviewt de Heerlense schrijver Anton Dautzenberg en duikt samen met hem in zijn schrijversuniversum. Dautzenberg debuteerde in 2010 met de verhalenbundel Vogels met zwarte poten kun je niet vreten. Verschillende recensenten riepen de bundel uit tot Debuut van het Jaar. In zijn laatste boek, Ik bestaat uit twee letters, gaat Dautzenberg in zijn geboortestreek op zoek naar zijn gelukkige jeugd. 

In Ik bestaat uit twee letters verkent Dautzenberg zijn gelukkige jeugd, de complexe relatie met zijn tweelingbroer Hub en de verborgen geschiedenis van zijn opa en oma. Hij verwijdert de pleister van ongeheelde wonden en besprenkelt ze liefdevol met wat jodium. Ik bestaat uit twee letters is een compromisloze verzameling dagboekaantekeningen, zeer korte verhalen, essayistische betogen, brieven, gedichten en strips.

In de afgelopen jaren schreef Dautzenberg in gestaag tempo aan een alom gewaardeerd en veelzijdig oeuvre van romans, essays, brieven, toneelteksten, verhalen en gedichten. Ook op maatschappelijk vlak liet hij met regelmaat van zich horen. Hij werd genomineerd voor verschillende literaire prijzen en won in 2016 de Impact Award voor de armoede glossy Quiet 500. Dit blad, waarmee Dautzenberg armoede een gezicht wil geven, krijgt nog steeds lovende reacties. Onlangs verschenen Vijftig Verhalen, een luxe jubileumuitgave van zijn beste verhalen, en Ik bestaat uit twee letters, een dagboek in de prestigieuze reeks Privé-domein.

Ruud Horrichs

Ruud Horrichs studeerde in 2010 aan de Academie voor Theater Tilburg af met een locatievoorstelling in de Scheld’Apen Antwerpen, De kale zangeres. Hij richtte hiervoor het gezelschap De Eenzamen op. Sedert die tijd is hij actief als theatermaker en docent, onder andere op de Kunsthumaniora Hasselt en bij het theatercollectief De Eenzamen.

In 2013 schreef Horrichs een dossier voor een stroom ontwikkelingsbeurs voor een theatraal onderzoek naar het universum van de psychopaat in de samenleving. Hieruit volgde in 2015 Horrible Homeless Man, een voorstelling over een steeds terugkerende droom van Horrichs waarin een man op zoek gaat naar zijn juiste deur in een groot huis. Deze voorstelling kwam op Cultura Nova 2016 onder de aandacht in de thema-uitzending ‘Cultura Nova TV’ van het programma L1 Cultuurcafé.

Vanaf de zomer van 2016 werkte Horrichs samen met industrieel ontwerper Jan Leyssens, aan een lecture performance over de maakbaarheid van de toekomst, The end of the world as we know it. Deze tourde langs de festivals en podia in Vlaanderen en Nederland, waaronder Cultura Nova, in 2017 en 2018. Vanaf eind 2017 is Horrichs bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe voorstelling, Gebreit brein, geïnspireerd op hersenziekten. Medio september 2019 zal deze voorstelling in première gaan.

Ruud Horrichs wordt ondersteund door C-Mine Cultuurcentrum Genk en Via Zuid, platform voor talentontwikkeling.

Zaal: DSM theatercafé