De Buitenspiegel in het Aambos

Filmhuis de Spiegel

Daags na de opening van Cultura Nova biedt Filmhuis De Spiegel traditiegetrouw een film aan in het Aambos. Het voorprogramma begint om 20.00 uur met een optreden van de Tom Waits tribute band: The Piano has been drinkin. De film ‘La Pazza Gioia’ begint om 21.00 uur. Drank en hapjes zijn aanwezig. Breng wel zelf een stoeltje mee!

La Pazza Gioia
Regie: Paolo Virzì | 116 minuten | komedie, drama | Acteurs: Micaela Ramazzotti, Valeria Bruni Tedeschi, Valentina Carnelutti e.a.

Gevierd regisseur Paolo Virzì neemt ons in ‘La Pazza Gioia’ mee naar de Toscaanse Villa Biondi; een bijna idyllische psychiatrische instelling, waar hij ons langs een horde vrouwen met uiteenlopende geestesziekten loodst. De film is een toonbeeld van de klassieke Italiaanse cinema, waarin la dolce, of in dit geval, la vita pazza, wordt gevangen in een stormvloed aan beelden van uitzinnige personages. Vooral Valeria Bruni Tedeschi speelt virtuoos. Haar personage, Beatrice Morandini Valdirana, denkt de scepter te zwaaien in Villa Biondi. Ze is bemoeizuchtig en elitair, en voelt zich boven de andere ‘gekken’ verheven, totdat ze in de introverte nieuwkomer Donatella Morelli (Micaela Ramazzotti) een zielsverwante herkent. Bij toeval weten de twee ertussenuit te knijpen. In eerste instantie om er een leuk dagje uit van te maken, maar het wordt een doldwaze roadtrip van enkele dagen.

Twee vrouwen on the road? Dat doet denken aan de klassieker ‘Thelma & Louise’ (1991), waaraan Virzì ook regelrecht refereert wanneer hij Beatrice en Donatella in een rode Lancia Appia cabrio gelukzalig laat rondrijden door het schitterende Toscaanse landschap. ‘La Pazza Gioia’ is alleen humoristischer, soms zelfs hilarisch en heeft geen iconisch en tragisch einde. Het is een geslaagde feelgood movie waarin, zoals de regel voorschrijft, humor en drama afwisselend de boventoon voeren.

 

Cultura Nova en Filmhuis De Spiegel presenteren tevens ‘Cinema Urbana’. Elke avond vanaf 21.00 (zon onder 20.30) zijn er filmvoorstellingen op het festivalterrein aan het van Grunsvenplein! Voor meer info klik hier.