Heerlen Gehoord – echo’s tussen toen en nu

Mike Kramer en Michel Lemaire

 

(h)ear & Historisch Goud slaan de handen weer ineen…

Naar aanleiding van een reeks van 15 geslaagde en uitverkochte geluidswandelingen tijdens Cultura Nova 2018 zal tijdens de ‘Maand van de geschiedenis’ de geluidswandeling ‘Heerlen Gehoord – echo’s tussen toen en nu’ wederom te beleven zijn.

In nauwe samenwerking met stadshistoricus Michel Lemaire van Historisch Goud heeft klankkunstenaar Mike Kramer een geluidswandeling samengesteld in het kader van de themaperiode Bovengronds, en nu dus ook voor de ‘Maand van de Geschiedenis’. Tijdens de route worden in gesproken woord echo’s van de Heerlense geschiedenis verteld, afgewisseld door klanken van het Heerlen van nú.

Beleef een geluidservaring langs verborgen en verrassende locaties in en rond het centrum van Heerlen en ervaar de geluiden van de stad, die veelal niet te horen zijn of zelfs buiten gehoorbereik liggen. Niet enkel de gebruikelijke geluiden van het dagelijkse leven maar ook de innerlijke resonantie van objecten en ruimtes wordt onderzocht en ‘aan het licht gebracht’. Denk aan geluiden die refereren aan een ver verleden, of verborgen muziek bij Schunck en de Bongerd. Resonanties van stroomhuisjes en verkeer maar ook natuurgeluiden begeleiden je op de route. Tijdens de geluidswandeling zal worden verteld over de geschiedenis van de betreffende plekken. Verleden en heden worden op deze manier samengebracht tot een nieuwe ervaring.

Elf spannende plekken
De route wordt in groepen van maximaal 13 personen afgelegd. Elke deelnemer krijgt hiervoor een eigen audio headset. Vanuit het startpunt bij het Nederlands Mijnmuseum worden een elftal spannende plekken bezocht in en rond het centrum, met een uniek karakter aan geschiedenis en geluid. We lopen o.a. via de nieuwe stationssituatie, bezoeken de crypte van de Pancratiuskerk en gaan via het Tempsplein door de ’tuin’ van het Thermenmuseum.
Eveneens zal er tijdens de ‘oversteek’ via de nieuwe stationsplaat live muziek te horen zijn waarbij de ervaring van weleer even wordt teruggehaald. De violiste Eleonora Urbelytė, een muzikante die letterlijk op straat is ontdekt, zal de bezoekers om beurten meenemen naar een voor velen herkenbare periode van de voormalige stationstunnel.

Ter info: Door ingrijpende werkzaamheden en de daaraan gekoppelde veiligheidsrisico’s is het tot onze spijt niet toegestaan de voormalige reizigerstunnel in het weekend van 20 en 21 oktober te bezoeken.
Laat dit echter niet gelden als een beperking. De geluidswandeling heeft vele mooie andere momenten op het pad!