In SCHUNCK* museum, tijdens Cultura Nova

Nomadic Mountains | Mine – Marieke Coppens (NL)

Nomadic Mountains
a survey on high altitude mental architecture

Sinds haar ontstaan zoekt de mensheid bescherming in het barre landschap. In een welhaast volledig gecultiveerde natuur lijkt ‘De Refuge’ hier het laatste overblijfsel van; het toevluchtsoord in de wildernis.

Kunstenaar en gastcurator Jean Bernard Koeman stelt in samenwerking met SCHUNCK* en het Dutch Mountain Film Festival een duizelingwekkende tentoonstelling samen rond ‘De Refuge’: bouwsels, schuilplaatsen of oorden om je in terug te trekken. De tentoonstelling is een wonderlijk gelaagde opstelling van beeldende kunst en architectuur- en tekstdocumenten. Ook worden er side-events met cinema en een Robert Smithson-wandeling georganiseerd. Het toont de hedendaagse ontwikkelingen van de berghut en het onderzoekt de mentale positie van de kunstenaar en het museum hierbinnen; altitude poëtica en bouwen in de stilte. Kan een kunstinstelling of een festival ook een Refuge zijn?

Met werken van: Armin Linke, Bastien Gachet, Bram Kinsbergen, Curdin Tones, Daniel V. Keller, Danila Tkachenko, Francesco Mattuzzi, Frank Koolen & Lieven Segers, Frank Mandersloot, Geert Goiris, Hans Schabus, Irene Kopelman, Karin Bos, Kelly Schacht, Lotte Geeven, e.v.a.

Mine – Marieke Coppens
Een anonieme wetenschapper deed jaren onderzoek naar natuurlijke en onnatuurlijke geometrische vormen. Hij sprak zijn vele wetenschappelijke artikelen in en legde veel visueel vast, maar hij heeft zijn artikelen nooit op schrift gesteld, noch gepubliceerd. Na zijn plotselinge dood in 1998 is zijn levenswerk op verzoek van de wetenschapper ter beschikking gesteld aan de beeldende kunst. De keuze door de nazaten viel op Marieke Coppens omdat zij jarenlang in een sekte leefde met een onnatuurlijke geometrische vorm als symbool: de zevenhoek. De presentatie in SCHUNCK*’s +1 is de afsluiting van Mariekes Heerlense residentie die mede mogelijk werd gemaakt door het Mondriaan Fonds.

Na Cultura Nova zijn de exposities nog tot en met zondag 2 december te zien.

www.schunck.nl