Pleidooi voor TIJD – theater door jongeren

Els Roobroeck, COVAR (BE/NL)

Pleidooi voor TIJD is een professionele theaterproductie met jongeren. Zes jongeren, drie uit België en drie uit Nederland, gaan aan de slag met theatermaker Els Roobroeck (stichting COVAR). Via gesprek en geleide improvisatie wordt het thema tijd onderzocht. Met name het gebrek aan tijd. En wat dat voor hen en de mensen om wie ze geven betekent.

‘Gewoon omdat het kan’
Op basis van het onderzoek van de jongeren schrijft Els Roobroeck een tekst en maakt muzikant/componist Quinten Mordijck een soundtrack. De jongeren gaan in dialoog met zichzelf en de muziek, met het publiek als gast in hun tijdloos universum. Vanuit hun persoonlijke perspectief ontdekken we een wereld waar de tijd even mag stilstaan. Een wereld waar je kan en mag vertoeven als alles om je heen voortraast. Als je even geen zin hebt om mee te razen. Een wereld waar je tijd voor detail hebt. En waar je nog even verfrommeld mag blijven liggen in de opgewarmde ochtendlakens. Gewoon omdat het kan.

Muziektheater gecombineerd met performance art, wetenschap, jongeren, installatiekunst en de openbare ruimte
Met COVAR toont de Vlaamse actrice en theatermaker Els Roobroeck haar theaterwerk. Urgente maatschappelijke thema’s, invloeden uit populaire en experimentele muziek, een voorliefde voor literatuur en een fascinatie voor de acteur als muzikale performer bepalen het DNA van COVAR. COVAR bouwt klankwerelden waarin de directheid van woord en de suggestieve kracht van muziek elkaar aanvullen en schuwt hierbij onderzoek met interdisciplinaire samenwerkingen niet. Muziektheater gecombineerd met performance art, wetenschap, jongeren, installatiekunst en de openbare ruimte. COVAR’s voorstellingen zijn theatrale portretten van hedendaagse vraagstukken. Ontstaan uit de fascinatie voor de mens en zijn onvolmaaktheden in een wereld vol mogelijkheden.

Credits: concept, tekst en regie: Els Roobroeck (COVAR) | compositie en muziek: Kwinten Mordijck (NTGent, Kiss the Anus of a Black Cat) | dramaturgie: Alexander Schreuder (TG Amsterdam, De Queeste, Toneelacademie Maastricht) | spel: Loena Nelissen, Vincent Thijs, Stephanie Turelinkx, Lissy Smeets, Jonathan Veenhuysen, Meike Brouwers | lichtontwerp en techniek: Inne Box (cc De Velinx) | productie: MoMeNT | coproductie: cc de VELINX en Stichting COVAR | met dank aan: alle betrokken ouders.

www.compagniecovar.nl